Wim de Kok

"Ik ging met een lach op mijn gezicht de operatie in”

Na geopereerd te zijn aan zijn nier, werd tijdens Wim’s (62) controle in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis ook zijn PSA-waarde gemeten. Nooit heeft Wim klachten gehad, dus de te hoge PSA-waarde kwam totaal onverwachts. Na een extra onderzoek kreeg Wim zijn diagnose; prostaatkanker.

 

Als bij toeval

“Dat ik de diagnose prostaatkanker kreeg, was per toeval” vertelt Wim. “Nooit heb ik ergens last van gehad, dus zonder mijn nieroperatie had ik waarschijnlijk van niks geweten.” Toch was Wim minder geschrokken dan verwacht. “Ik zat in een rollercoaster. Omdat alles zo snel achter elkaar is gebeurd en ik al enkele keren ben geschrokken dit jaar, kwam de diagnose niet te hard aan.”

Informatie verzamelen

In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes werd bij Wim de diagnose prostaatkanker gesteld en werd hij doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis. “Omdat een goede vriend van mij een tijd terug ook prostaatkanker heeft gehad en toevallig ook in het Maasstad Ziekenhuis is behandeld, kon ik gelukkig wat ervaringen horen.” De vriend van Wim was behandeld door Dr. Gan en had hier positieve ervaringen mee. En wat bleek? Dr. Gan was ook de behandelend arts van Wim. “Door de verhalen van mijn vriend en het van tevoren op kunnen zoeken van mijn arts, was ik gerustgesteld” zegt Wim.

Anser prostaatoperatiekliniek

“De reis van Goes naar Rotterdam is behoorlijk lang” vertelt Wim. “Gelukkig waren al mijn onderzoeken op één dag gepland, was alles makkelijk te vinden en stond alle informatie duidelijk op papier.” Alleen bij de operatie ging het wat lastiger. Wim moest zich namelijk behoorlijk vroeg melden bij de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis op de dag van de operatie, waardoor hij de nacht ervoor in Rotterdam moest overnachten.

Operatie

Alles omtrent de operatie herinnert Wim zich nog als de dag van gisteren. “De voorbereiding op mijn operatie liep op rolletjes. De anesthesist maakte een praatje met me, vertelde daarnaast ook wat hij allemaal ging doen. Ook de overige medewerkers stelden me op mijn gemak.” Nadat de voorbereidingen waren getroffen, kwam Dr. Gan binnen. “Omdat Dr. Gan toevallig op de middelbare school heeft gezeten waar ik conciërge ben, vroeg ze het een en ander hierover. Het was een gezellige boel” vertelt Wim lachend. “Nadat ik de operatiekamer op was gereden, nam Dr. Gan met alle medewerkers het gehele protocol door alvorens ik onder narcose ging. Top hoe dit alles is gegaan, ik ging met een lach op mijn gezicht de operatie in.”

Fietsen

Na de operatie moest Wim het rustig aan doen. Maar, voorafgaand aan de operatie heeft hij hard aan zijn conditie gewerkt door te blijven fietsen. Nadat de verplichte 6 weken rust voorbij waren, is Wim dan ook meteen weer op de fiets gesprongen om het fietsen weer op te pakken. “Gelukkig waren er geen heftige complicaties of bijwerkingen na de operatie. Wel heb ik het fietsen rustig op moeten bouwen en met een extra comfortabel zadel, maar nu 8 weken na de operatie kan ik makkelijk weer anderhalf uur rijden.”

Andere ervaringen

Carel Roos

"Ik zou het iedereen aanraden zich hier te laten behandelen wanneer het zo ver is.”

Jan Riemens

"Na ongeveer 2 á 3 weken heb ik het wandelen alweer volop opgepakt”

Gjalt Huppes

"Met een gerust hart ging ik dan ook onder narcose.”

Dolf Frenzen

"Ik werk weer volledig en kan eigenlijk alles weer"