Jan Riemens (75)

Vanaf het moment dat Jan Riemens 58 jaar werd, is hij al bezig met zijn mogelijke kans op kanker. Dit is namelijk de leeftijd waarop zijn vader slokdarmkanker kreeg. Ook zijn zus kreeg al op jonge leeftijd een vorm van kanker. Jan was er dan ook op voorbereid dat de kans dat hij het ook zou krijgen groot zou zijn. De diagnose prostaatkanker was voor Jan eerder een opluchting.

 

 

Diagnose

Na een tijd plasproblemen te hebben, besloot Jan (75) langs de huisarts te gaan. Omdat zijn PSA wat aan de hoge kant was, is hij doorverwezen naar Dr. Kats, uroloog in het Ikazia Ziekenhuis, om daar jaarlijks op controle te gaan. Lange tijd bleef zijn waarde stabiel, maar afgelopen voorjaar was zijn PSA-waarde ineens 15. Verdere testen en puncties werden ingepland en uitgevoerd. Met als diagnose prostaatkanker.

Naar het Maasstad

Na zijn diagnose, werd Jan doorverwezen naar Dr. Gan in het Maasstad Ziekenhuis. De ritten hiernaartoe waren voor hem het meest vervelend: “Onderweg naar Rotterdam moest ik soms meerdere keren stoppen om te plassen, ik hield het niet meer” zegt Jan. Meer klachten had hij eigenlijk niet. “Dat maakt het ook lastig om te beseffen dat je ziek bent: je hebt geen pijn, je ziet niks aan mij”. In het Maasstad Ziekenhuis kreeg Jan de keuze tussen bestalen en opereren. In overleg met en op advies van dr. Gan heeft hij gekozen voor de operatie.

Behandeling

Na een klein maandje uitstel kon Jan eind juli geopereerd worden. “Ik heb eigenlijk alles positief ondervonden. De verpleegkundigen waren vriendelijk, ik had met allen een goede klik. Ook is Dr. Gan een erg goede arts. Van de behandeling zelf weet ik niet veel meer: ik werd wakker op de uitslaapkamer en kreeg een ijsje. Daarna werd ik pas weer wakker op de afdeling”. Het meest bang was Jan voor de bijverschijnselen na afloop van de operatie, maar die zijn gelukkig uitgebleven. De dag na de operatie was Jan alweer op de been: zelf douchen, zelf aankleden.. En ook zelf naar huis.

Krantenwijk

“Na de operatie moest ik rustig aan doen, maar na ongeveer 2 á 3 weken heb ik het wandelen weer volop opgepakt” vertelt Jan. “Vanaf dat moment loop ik dagelijks minimaal 10.000 stappen en heb ik ook mijn krantenwijk weer opgepakt.” Afgelopen week, 6 weken na de operatie, heeft Jan ook weer voor het eerst gefietst. “En.. elke twee weken ga ik naar Feyenoord. Dan parkeren we de auto bij station Lombardijen en loop ik het laatste stuk (2 km)!”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

“Ik voelde me direct in veilige handen”

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan”

Leen Witteman

“De Da Vinci-robot is een high tech hoogstandje”

Hans van Oosterhoud

“Dankbaar ben ik voor al deze helden”