Veel gestelde vragen

De diagnose prostaatkanker kan wellicht vragen en onzekerheid met zich mee brengen. Wij stellen u graag gerust door rustig met u in gesprek te gaan en al uw vragen te beantwoorden. U kunt contact opnemen met een Anser prostaatcentrum bij u in de buurt om een afspraak te maken.

U kunt zelf kiezen in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden, ook wanneer u de diagnose in een ander ziekenhuis heeft gekregen. Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar een Anser prostaatcentrum bij u in de buurt. Hier vindt u een overzicht van de aangesloten prostaatcentra van het Anser prostaatnetwerk.

Dat kan. Sommige vormen van prostaatkanker worden vastgesteld in een zogenaamd “slapend” stadium en bij toeval gevonden. De vraag kan dan zijn of een behandeling niet meer klachten geeft dan de ziekte zelf. Dit valt af te wegen aan de hand van de tumor karakteristieken, de algemene gezondheid van de patiënt in kwestie en de voorkeur van de patiënt.

Uw uroloog gaat hierover graag met u in gesprek.

De levensverwachting van mannen met prostaatkanker loopt sterk uiteen en is onder andere afhankelijk van het stadium waarin de ziekte is ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mannen met prostaatkanker vijf jaar na de diagnose nog steeds leven. Er bestaat altijd wel het risico dat de ziekte terugkomt. Bij uitgezaaide prostaatkanker is de prognose minder gunstig. Middels palliatieve behandelingen kan de ziekte nog wel tot stilstand worden gebracht. Dit kan soms enkele maanden tot enkele jaren duren.

img

“De Anser operatiekliniek gaf direct vertrouwen. De hele afdeling, de afspraken, het uitvoeren van verdere onderzoeken: het was allemaal goed en duidelijk georganiseerd.”

- Leen (64)