Zilveren Kruis selecteert Anser prostaatoperatiekliniek als koploperziekenhuis voor prostaatkankeroperaties

De Anser prostaatoperatiekliniek, onderdeel van het Anser prostaatnetwerk, is door Zilveren Kruis benoemd als één van de drie beste aanbieders op het gebied van prostaatkankeroperaties.

Concentratie van behandelingen
De zorg voor prostaatkankerpatiënten in Nederland is goed, maar onderzoek heeft aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties ervaren wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Op basis van dit onderzoek heeft de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkanker operaties voor 2019 verhoogd naar ten minste 100 operaties per ziekenhuis. Zilveren Kruis heeft de ziekenhuizen die aan deze norm voldoen vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan de selectie voor koploperziekenhuis.

Gespecialiseerde prostaatcentra
‘We zijn zeer verheugd met deze benoeming’, aldus Chris Bangma van het Erasmus Medisch Centrum, motor achter de samenwerking binnen het Ansernetwerk. ‘De samenwerking blijft niet beperkt tot de operaties. De deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser netwerk gaan wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar prostaatkanker. We vergelijken bovendien de uitkomsten van behandelingen, effecten op de kwaliteit van leven en patiëntervaringen met elkaar. Zo blijven we samen de zorg verbeteren.’ Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘De selectie van deze drie koploperziekenhuizen draagt eraan bij dat prostaatkankeroperaties steeds meer plaatsvinden in gespecialiseerde ziekenhuizen. Daar zijn we heel blij mee; het komt de kwaliteit van zorg voor onze verzekerden aanzienlijk ten goede.’

Samen optrekken voor de beste kwaliteit
Ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en ProstaatKankerStichting (PKS) zijn enthousiast: ‘Wij willen de beste zorg voor alle kankerpatiënten, het is mooi dat Zilveren Kruis deze ambitie met ons deelt, vertelt Kees van den Berg, voorzitter van PKS. ‘Het brengt ons een stap dichter bij expertzorg voor prostaatkanker.’ Arja Broenland, directeur NFK, vult aan: ‘Wij zijn blij dat Zilveren Kruis ziekenhuizen die voorop lopen beloont en ons betrekt bij de beoordeling en selectie van de koploperziekenhuizen.’

*Deelnemende ziekenhuizen binnen het Anser prostaatnetwerk zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, HMC, LUMC, Maasstad Ziekenhuis en OLVG.