Dolf Frenzen

“Ik werk weer volledig en kan eigenlijk alles weer”

Een keer per jaar laat Dolf Frenzen (67) een bloedonderzoek uitvoeren. Vorig jaar maart heeft hij ook zijn PSA-waarde laten testen, na dit een aantal jaar niet te hebben gedaan. Hieruit kwam een PSA-waarde van 10, veel te hoog! Nadat hij door de huisarts verwezen was naar het IJsselland Ziekenhuis, zijn diverse onderzoeken gedaan. De uitslag? Prostaatkanker.

“Dankzij mijn vrouw heb ik tijdens mijn vorige ‘APK’ gevraagd om óók de PSA-waarde te testen” vertelt Dolf. Had hij dit niet gedaan, dan wist hij nu misschien nog van niks.

Diagnose

“Na de diverse onderzoeken in het IJsselland Ziekenhuis bij uroloog Dr. Rikken, ontving ik de uitslag: ik had prostaatkanker” vertelt Dolf. “Uiteraard was ik geschrokken, maar mijn vrouw nog het meest. Ook de kinderen waren van slag door deze diagnose, maar het helpt natuurlijk niet om erin te blijven hangen.”

Door Dr. Rikken werd Dolf doorverwezen naar Sint Franciscus Gasthuis, waar hij onder behandeling van Dr. Rietbergen kwam. “Dr. Rietbergen gaf aan dat je normaliter de keuze hebt tussen bestralen of opereren” zegt Dolf, “maar in mijn geval hadden ze met het team geconstateerd dat opereren beter was.”

Operatie

De operatie vond in maart 2019 plaats in het Maasstad Ziekenhuis, uitgevoerd door Dr. Rietbergen. “Vrijdagochtend om 07:00 uur werd ik verwacht in het ziekenhuis, maar mijn operatie zou pas ’s middags zijn. Op de afdeling was het alsof ik in een warm bad terecht kwam. Iedereen werd aan mij voorgesteld en de verpleging was begripvol” vertelt Dolf. “Na de operatie had de verpleging mijn vrouw al op de hoogte gebracht en werd alles bij mij gecontroleerd.”

Complicaties

“Ik mocht de dag na de operatie al naar huis, maar helaas moest ik diezelfde avond alweer terug, omdat een wondje aan het lekken was. Voor de zekerheid lieten ze mij nog een nachtje blijven en werd het wondje afgesloten met een soort zakje” zegt Dolf. “Na het verwijderen van de katheter en de nacontroles had ik gelukkig nergens meer last van. Ook was mijn incontinentie na twee weken geheel verdwenen.”

Terugblik

Nu, 3 maanden later, kijkt Dolf met een tevreden gevoel terug op de behandeling. “Ik ben erg positief. Dr. Rietbergen is een aardige man, hij stelt je op je gemak en legt alles uitgebreid en soms met beeldmateriaal aan je uit.” Ook in het dagelijks leven gaat alles weer langzaamaan zoals vroeger. “Ik werk weer volledig en kan eigenlijk alles weer. Met als hoogtepunt: ik kan mijn kleindochter weer optillen.”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

“Ik voelde me direct in veilige handen”

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan”

Dirk

"Als het nodig was, zou ik het zo weer doen!"

Hans van Oosterhoud

“Dankbaar ben ik voor al deze helden”