Gjalt Huppes

"Met een gerust hart ging ik onder narcose"

Na een ontsteking in zijn mond en drie specialisten die geen diagnose konden vinden, stapte Gjalt Huppes (73) bij zijn huisarts naar binnen. Zijn huisarts besloot om voor de zekerheid een uitgebreid bloedonderzoek te doen. Resultaat? Geen diagnose voor de ontsteking, maar wel een PSA-waarde van 25.

“Nooit heb ik mijn bloed laten controleren op de PSA-waarde” vertelt Gjalt. “Toevallig wilde mijn huisarts een uitgebreid onderzoek uitvoeren, waardoor deze verhoogde PSA werd ontdekt. Na doorverwijzing naar het OLVG en diverse onderzoeken werd de diagnose gesteld: prostaatkanker.”

Onderzoeken

“Door lange wachttijden tussen de verschillende onderzoeken, ben ik van ziekenhuislocatie gewisseld. Eerst zat ik bij Dr. Van Haast in het OLVG Oost, maar in het OLVG West was er eerder plek. Daar kwam ik bij Dr. Van Andel terecht” laat Gjalt weten. “Ik weet nog dat ik na de biopten en scans een afspraak had om de uitslag te bespreken. Ik was ontzettend zenuwachtig. Heel fijn dat toen ik in de wachtkamer zat en nog niet aan de beurt was, dr. Van Andel me wel al even aansprak om aan te geven dat het goed was en er geen uitzaaiingen waren.”

Na besprekingen met het team, was de enige mogelijke behandeling opereren. De kanker was weliswaar niet uitgezaaid, maar het was een agressieve soort. De operatie stond gepland voor half juni. “Half juni vond ik wel erg lang duren, het was net 2019!” zegt Gjalt. “Omdat ik een goede kliniek in Hamburg kende, besloot ik mijn dossier daarheen te sturen. Mogelijk hadden zij op de korte termijn wel plek. Helaas konden ook zij pas half juni, waardoor ik besloot mij toch in Nederland te laten opereren. Nadat ook de Duitse specialist aangaf dat het er niet goed uit zag heb ik geprobeerd om in Nederland een eerdere behandeling te krijgen. Na dit te hebben besproken met het ziekenhuis, kreeg ik goed nieuws: ik kon op 2 april al terecht bij de Anser operatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis!”

Operatie

“In het Maasstad Ziekenhuis kreeg ik Dr. Gan toegewezen. Zij zou de intake daar doen en vervolgens ook de operatie uitvoeren” vertelt Gjalt. “Dr. Gan is heel technisch aangelegd, maar op een aangename manier. Ze heeft alles goed uitgelegd. Ook in de operatiekamer, voorafgaand aan de operatie, stond het team al klaar en controleerde zij of alles aanwezig was en of iedereen zijn taak wist. Met een gerust hart ging ik dan ook onder narcose.”

Spanning

“De gehele procedure is voor mij behoorlijk stressvol geweest. Tot aan mijn laatste controle, 7 weken na de operatie, heb ik onder spanning gestaan” laat Gjalt weten. “Uit ervaringen met prostaatkanker in mijn nabije omgeving, wisten zowel ik als mijn omgeving welke ernstige consequenties eraan konden zitten en wat de diagnose kon betekenen. Pas toen bij de laatste controle een haast onmeetbare lage PSA-waarde werd geconstateerd, kwam ik pas weer echt tot rust.”

Nu, bijna drie maanden later, is Gjalt zijn actieve leven weer aan het oppakken en is zijn conditie weer op het oude niveau. “Op wat kleine ongemakken na, kan ik mijn leven weer oppakken als voorheen en weer aan de bak.”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

“Ik voelde me direct in veilige handen”

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan”

Dirk

"Als het nodig was, zou ik het zo weer doen!"

Hans van Oosterhoud

“Dankbaar ben ik voor al deze helden”