Bewegen tijdens hormoontherapie

NEXT is een bewegingsprogramma speciaal voor mannen met prostaatkanker die hormoontherapie gebruiken. Bewegen tijdens hormoontherapie wordt sterk aangeraden, maar het is vaak lastig voor patiënten om in beweging komen. Om het bewegen makkelijker te maken en in te passen in het dagelijks leven, is het NEXT-programma ontwikkeld.

Waarom wordt bewegen tijdens hormoontherapie aangeraden?

Hormoontherapie heeft vaak invloed op de fysieke gesteldheid van een man. Het komt voor dat mannen vaker vermoeidheid zijn, gewichtstoename en vermindering van spierkracht ervaren. Hierdoor ervaren mannen vaker een lagere kwaliteit van leven. Grote onderzoeken hebben uitgewezen, dat lichaamsbeweging als één van de weinige actieve behandelingen de bijwerkingen van hormoontherapie tegengaat. Gebleken is dat lichaamsbeweging de kwaliteit van leven kan verbeteren, vermoeidheid kan verminderen, en een positief effect kan hebben op het lichaam – vooral op vet, spiermassa en spierkracht.

In deze brochure worden voordelen van het NEXT-beweegprogramma verder toegelicht.

Wat houdt het programma in?

Het NEXT-bewegingsprogramma nodigt uit om gericht oefeningen te doen, waardoor patiënten zich fitter voelen en de hormoontherapie langer volhouden. NEXT heeft een brochure ontwikkeld die kan dienen als een trainingslogboek. In deze brochure worden verschillende oefeningen uitgelegd en kan een trainingsschema worden opgesteld. Met deze oefeningen als uitgangspunt kunt u onder begeleiding van bijvoorbeeld een oncologie fysiotherapeut meer gaan bewegen.

Ervaringen met NEXT

Bekijk het filmpje waarin Aart Beelen (82) en Berrie van der Heijden (59) vertellen over wat bewegen bij uitgezaaide prostaatkanker hen heeft gebracht.

De voordelen van bewegen met prostaatkanker

Bron: website Astellas

 

Meer weten?

De oncologie verpleegkundigen bij alle Anser prostaatcentra kunnen uw vragen rondom het NEXT-programma beantwoorden, brochures aan u verstrekken of u doorverwijzen naar meer informatie.