Carel Roos

"Ik zou het iedereen aanraden zich hier te laten behandelen wanneer het zo ver is.”

Door jarenlange medische ervaring kende Carel Roos (75) de risico’s van een verhoogde PSA-waarde. Meerdere malen was deze al gecontroleerd in verband met prostatismeklachten. Toen Carel eind 2017 toenemende klachten kreeg, besloot de huisarts wederom de PSA-waarde te bekijken. Ditmaal was de waarde 14. Een biopt gaf de uiteindelijke diagnose; prostaatkanker.

 

Diagnose

“Dat mijn verhoogde PSA-waarde tot de diagnose prostaatkanker zou leiden, had ik wel verwacht” vertelt Carel. “Ik was dan ook niet geschrokken hiervan, ik ging er eigenlijk al vanuit. Ook aan mijn omgeving legde ik uit wat er met mij aan de hand was en dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, aangezien de kanker niet agressief was. Mijn medische voorkennis heeft er wel voor gezorgd dat zowel ikzelf als mijn omgeving rustig bleef onder dit nieuws.”

Behandeling

“Ik kwam in het OLVG-Oost onder behandeling van Dr. Van Andel. Er waren meerdere opties voor de behandeling, maar gezien mijn eerdere prostatismeklachten ten gevolge van een sterk vergrootte prostaat, wilde ik zelf een totale verwijdering” vertelt Carel. “Dr. Van Andel had mij voor de operatie doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, naar Dr. Klaver. Een arts met ervaring sinds 1999, dus ik was blij met deze keuze. In het Maasstad Ziekenhuis werd alles gestroomlijnd georganiseerd: ik kreeg een vastgelegd programma met al mijn afspraken op dezelfde dag. Daarnaast had ik ook nog telefonisch contact met Dr. Van Andel, die toen op vakantie was.”

De operatie

“De dag van de operatie stapte ik met mijn koffertje in de intercity naar Rotterdam. Het zou een indrukwekkende operatie worden, helaas moest ik onder narcose en kon ik niet meekijken” lacht Carel. Vanuit zijn medische achtergrond had hij het graag willen zien. Na de operatie moest Carel een nachtje in het ziekenhuis blijven, alvorens hij met katheter naar huis mocht. Echter, na 10 dagen begon er vocht uit een van de wonden te lopen. “Er kwam vrij veel weefselvocht vrij uit de wond. Ik was op dat moment op vakantie in Frankrijk. Daar verkopen ze nog zogeheten sluitlakens, vergelijk het met een korset. Na een dag of tien overdag te dragen, was het vocht verdwenen en de fistel gesloten.”

Terugblik

“Na 6 weken ging ik voor controle terug naar Dr. Klaver, waar bleek dat alles in orde was. Ook na mijn PSA-controle 4 maanden na de operatie is alles nog helemaal in orde” vertelt Carel. “Ook de incontinentie is zo goed als helemaal weg. Ik plas zelfs beter dan voor de operatie! Het enige blijvende, is dat ik geen erectie meer kan krijgen, maar dit hadden mijn vrouw en ik voorafgaand aan de behandeling al goed besproken.”

Ondanks de lange doorlooptijd vanaf het moment dat de verhoogde PSA-waarde was geconstateerd tot aan de operatie, wat circa een jaar was, is Carel erg tevreden over zijn behandeling. “De verpleegkundigen en Dr. Klaver hebben goed werk geleverd in het Maasstad Ziekenhuis. Ik zou het iedereen aanraden zich hier te laten behandelen wanneer het zo ver is.”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

“Ik voelde me direct in veilige handen”

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan”

Leen Witteman

“De Da Vinci-robot is een high tech hoogstandje”

Hans van Oosterhoud

“Dankbaar ben ik voor al deze helden”