Maarten Straus

“Zoals ik kies voor de beste bakker, kies ik ook voor de beste zorg”

Bij Maarten Straus (64 jaar) bleek in december 2017 dat zijn PSA-waarde te hoog was. Nog niet substantieel en het kon nog wel een jaartje wachten, volgens de huisarts. Maar hij had daar geen goed gevoel bij. Hij oriënteerde zich gedegen en koos voor nader onderzoek bij het Anser prostaatcentrum in Rotterdam. De diagnose? Prostaatkanker.

“Die uitslag was geen schok, ik had er al rekening mee gehouden”, geeft Maarten Straus aan. “Vanaf mijn 55e laat ik mijn PSA-waarde controleren en deze steeg elk jaar iets. Na de mededeling van de huisarts heb ik een echo laten maken in een ziekenhuis in mijn woonomgeving. Ook daar kwam een lichte aanwijzing uit dat het mogelijk niet goed was, maar voor duidelijkheid waren biopten nodig. Op internet heb ik mij uitgebreid georiënteerd voor de voor mij beste deskundigheid en behandelmethode. Ik kwam uit bij het Anser prostaatcentrum in Rotterdam, 80 kilometer van mijn woonplaats. Voor je gezondheid wil je toch het beste?! Voor brood ga ik ook niet naar de bakker om de hoek, maar naar de bakker met het lekkerste brood. Ik had gelezen dat uroloog Klaver zijn 2000ste operatie met de Da Vinci robot had gedaan en ervaring is medebepalend voor een goed resultaat. Tevens nemen ze in het Anser prostaatcentrum MRI-gestuurde biopten, waarbij 2 biopten vaak genoeg is. Elders is afname van 12 biopten niet ongebruikelijk.”

Keuze uit 2 opties

“Die biopten uitnemen is niet aangenaam”, zegt hij droogjes, “met bij mij als uitslag dus inderdaad prostaatkanker. Gelukkig zonder uitzaaiingen. Uit het multidisciplinair overleg kwamen vervolgens 3 behandelmogelijkheden: prostatectomie en in- of uitwendige bestraling. De verschillen tussen beide opties zijn duidelijk toegelicht, met alle voor- en nadelen. Aan mij de keus. Ik heb na externe oriëntatie gekozen voor een operatie, de radicale prostatectomie.”

Eerst vakantie daarna operatie

Maar eerst ging hij nog op vakantie. “Dat was gepland en Klaver had aangegeven dat hier nog ruimte voor was.” Maarten Straus glimlacht. “Mijn kinderen waren meer van slag dan mijn vrouw en ik. Begrijp me goed, ik wil de diagnose absoluut niet bagatelliseren, maar het kan vele malen erger. Het is beslist niet fijn te weten dat je een tumor hebt in je prostaat, maar er waren dus geen uitzaaiingen geconstateerd. Ik sport veel, had daardoor een goede conditie, was er bijtijds bij en had een ervaren operateur, dus ik had veel vertrouwen in een goede afloop. En een beetje geluk helpt altijd.”

Deskundig en betrokken

De operatie vond plaats in het Maasstad Ziekenhuis. “Met een gastvrij onthaal. Ik ben uiteraard een leek, maar ieders inzet in het ziekenhuis in de periode voor, tijdens en na de operatie kwam bij mij als bijzonder betrokken en deskundig over en dat voelt prettig. De snijranden zijn tijdens de operatie bekeken en waren schoon.” Terugkijkend: “De week na de operatie was niet bepaald plezierig, ik was de eerste dagen niet veel waard en zo’n katheter is beperkend. Maar dat weet je vooraf. Nadat de katheter na een week werd verwijderd, was ik direct continent. Nu - 6 weken na de operatie - sport ik alweer en voel mij helemaal de oude! Voor mijn gevoel ben ik bizar snel hersteld!”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

"Ik voelde me direct in veilige handen"

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan"

Dirk

"Als het nodig was, zou ik het zo weer doen!"

Hans van Oosterhoud

"Dankbaar ben ik voor al deze helden"