Dirk

“Als het nodig was, zou ik het zo weer doen!”

In korte tijd stond het leven van Dirk (71) op zijn kop. Na jarenlange controles bleek er een stijging te zien in zijn PSA-waarde. Ter controle werd hij doorgestuurd naar Franciscus Gasthuis. De diagnose? Prostaatkanker.

Samen met zijn zoon heeft hij zijn diagnose ontvangen. Er moest snel wat gebeuren: er waren namelijk actieve kankercellen gevonden. De keuze was opereren of bestralen. “Ik heb me goed ingelezen op de behandeling en heb toen gekozen voor de operatie met de Da Vinci robot. Het is ontzettend knap dat ze met die robot met zulke minimale schade aan het lichaam kunnen opereren. Ik vond het erg indrukwekkend.”

Intensief traject

“Het doet wat met je. Gedurende het hele traject blijft door je hoofd spoken dat het ook einde oefening zou kunnen zijn. Dat is erg belastend en resulteerde voor mij in een hoge bloeddruk” vertelt Dirk. Gelukkig heeft hij veel steun gehad aan zijn zoon, die er vrijwel elke afspraak bij was. Daarnaast is hij goed ontvangen bij het Anser prostaatcentrum. “Mijn arts in Franciscus Gasthuis, Dr. Boevé, voert geen prostaatoperaties uit. Hij heeft mij doorverwezen naar Dr. Rietbergen. Ik had hem al eens ontmoet na een biopt en was blij dat hij mij zou opereren.”

Vakantie

“Nadat ik was doorverwezen naar Dr. Rietbergen ben ik in een stroomversnelling terecht gekomen. In eerste instantie kon ik binnen een maand al geopereerd worden. Echter, ik had nog een vakantie op de planning staan” vertelt Dirk. “Gelukkig was dat geen enkel probleem en kon de operatie ook na mijn vakantie worden gepland.”

De operatie

“Na mijn operatie was ik er vergeleken met andere patiënten slecht aan toe. Ik moest veel overgeven en een dag langer dan gepland in het ziekenhuis blijven. Gelukkig was ik voor mijn operatie al begonnen met bekkenbodemoefeningen, waardoor ik binnen 3 weken van mijn incontinentieklachten af was” vertelt hij met een glimlach. “Ook was ik binnen 6 weken weer helemaal de oude en werd bij mijn controle bevestigd dat de kanker helemaal weg was. Nu sta ik weer volop in het leven. De volgende vakantie is al gepland en ik kan weer genieten.”

Aanrader

Dirk kijkt met een tevreden gevoel terug op de operatie: “De gehele behandeling bij Dr. Rietbergen was perfect, wat een toparts! En ook de operatie zelf is vakkundig en besparend uitgevoerd. Als het nodig was, zou ik het zo weer doen!”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

“Ik voelde me direct in veilige handen”

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan”

Leen Witteman

“De Da Vinci-robot is een high tech hoogstandje”

Hans van Oosterhoud

“Dankbaar ben ik voor al deze helden”