Hans van Oosterhoud

"Dankbaar ben ik voor al deze helden.” 

Na een bezoekje aan de huisarts voor een bloedtest hoorde Hans van Oosterhoud (65) dat zijn PSA-waarde erg hoog was en werd hij doorgestuurd naar een uroloog. Hij was in de veronderstelling dat het wel mee zou vallen, omdat hij totaal geen klachten had. De uroloog deed een onderzoek en voor de zekerheid ook een echografie en biopsie. Na 2 weken, op een prachtige voorjaarsdag, ging Hans met zijn vrouw terug naar het ziekenhuis met het vermoeden dat alles oké zou zijn.

Als een donderslag bij heldere hemel vertelde de uroloog ‘het is helemaal niet goed’. Diagnose: prostaatkanker.

Rollercoaster

“Mijn vrouw was in shock en ik was stil, het drong niet tot mij door. Het enige wat ik zei was ‘Ik ga toch niet dood?!’ Waarop de uroloog zei ‘We gaan u beter maken!’ We kregen een goed gesprek met de oncologieverpleegkundige en een map met documentatie, PSA-waarde en Gleason scores.

We waren in een rollercoaster beland. Ik werd doorgestuurd naar het Prostaatcentrum zuidwest Nederland, waar ik in contact werd gebracht met professor Bangma. Inmiddels was mijn PSA-waarde weer gestegen en werd gevraagd of ik had nagedacht over de keuze bestralen of een radicale prostaatverwijdering met de Da Vinci Robot.”

Volgens de specialisten had Hans kans op genezing en zijn keuze was snel gemaakt: de prostaat met tumoren wilde hij uit zijn lichaam.

Vakantie

De operatie zou plaatsvinden in de net geopende Anser operatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. “Dr. Busstra is een ervaren professional, empathisch en een uiterst vakbekwame en rustige man” vertelt Hans. “Deze arts werd aan mij toevertrouwd en zou de operatie uitvoeren met zijn team. Alleen zou de operatie nog even op zich laten wachten: omdat mijn vrouw en ik samen iets persoonlijks te vieren hadden, boekten we in het vroege voorjaar een vakantie. Uiteindelijk hadden we besloten dit door te laten gaan en is dit de mooiste vakantie ooit geworden.”

Alles in stroomversnelling

Terug van vakantie ging alles in stroomversnelling. In het Maasstad Ziekenhuis werden op één dag alle onderzoeken gedaan en alle gesprekken gevoerd. “Ondanks alle onzekerheden kwam ik bij ontzettend lieve mensen terecht. Nog een goed gesprek met Dr. Busstra maakte dat ik vol vertrouwen klaar was voor de operatie.”

De dag van de operatie werd Hans ontzettend liefdevol opgevangen, werden er tot in de operatiekamer nog grapjes gemaakt en werd hij een vrolijke man genoemd. “Ze stelden me enorm op mijn gemak en voordat ik onder narcose werd gebracht zeiden ze ‘droom maar lekker van de Bahama’s.”

Net een hotel

“Na de operatie werd ik flink in de watten gelegd, en leek het ondanks de pijn en de katheter alsof ik in een hotel verbleef. Dr. Busstra kwam mij snel bezoeken en zei dat technisch alles goed was gegaan, en dat hij mijn vrouw al had gebeld.”

“De herstelperiode was wel een ding, maar dat wist ik. Een katheter, incontinentie en bekkenbodemtherapie. Inmiddels is de PSA-waarde niet meer meetbaar. Ik ben nog wel in behandeling bij een bekkenbodemtherapeute, maar heb uitzicht op volledig herstel.”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

"Ik voelde me direct in veilige handen"

Maarten Straus

"Zoals ik kies voor de beste bakker, kies ik ook voor de beste zorg"

Leen Witteman

"De Da Vinci-robot is een high tech hoogstandje"

Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan"