Driek Althuizen

"Ik ben in het volste vertrouwen de operatie ingegaan” 

Als je vader, je oom en een neef prostaatkanker hebben gehad, dan hou je er zelf ook enigszins rekening mee. Desondanks is het toch een enorme schrik als je dat zelf ook blijkt te hebben. Dat overkwam Driek Althuizen (68 jaar) vorig jaar. Al jaren stak bij hem de angst daarvoor af en toe de kop op. “Daar heb ik nu geen last meer van”, zegt hij opgelucht. “De kanker is weggehaald en ik kan verder met mijn leven.”

Driek Althuizen had een afspraak in het Prostaatcentrum zuidwest Nederland dat is aangesloten bij het Anser prostaatnetwerk. Er werd een MRI gemaakt en er werden biopten afgenomen. De biopten bevestigden de beelden van de MRI en de diagnose prostaatkanker was onweerlegbaar. “Dan word je gevraagd wat je wilt: bestralen of opereren? Voor mij was het snel duidelijk: ik wilde beslist een operatie, daar was geen twijfel over mogelijk.”

Verlossend telefoontje

Nadat hij zijn besluit tijdens een onderzoek bij de radioloog en uroloog had aangegeven, ging het snel. “Ik kreeg een gesprek met oncologisch verpleegkundige en de uroloog waarin uitgebreid werd toegelicht wat er zou gebeuren. De operatie zou plaatsvinden in de Anser prostaatoperatiekliniek. Ik kwam voor de operatie op de lijst te staan, maar het was nog niet bekend wanneer er plek zou zijn. Een week later reeds werd ik gebeld door dokter Rietbergen. Vanwege een uitvaller kon ik na 1,5 week al worden geopereerd. Dat vond ik heel prettig, als het toch moet gebeuren, dan maar zo snel mogelijk.”

Volste vertrouwen

“Ik vond het werkelijk klasse zoals de verpleegkundigen en de artsen mij hebben opgevangen”, benadrukt Driek Althuizen. “Ze hebben mij echt gerustgesteld. In de operatiekamer heeft dokter Rietbergen mij de hele gang van zaken tijdens de operatie uitgelegd. Hij heeft ook de Da Vinci robot aangewezen. Hijzelf zit er dan 2 meter vandaan.” Glimlachend: “Dat vond ik wel vreemd. Ongelooflijk toch, die techniek. Het ging er zo gemoedelijk en vriendelijk aan toe dat ik in het volste vertrouwen de operatie ben ingegaan.”

Zenuw verwijderd

Tijdens de operatie is de prostaat bekeken en bleek het toch nodig te zijn om het weefsel waar de zenuwen in zitten aan één kant alsnog weg te nemen om alle tumor te verwijderen. Het gevolg is dat ik nu geen erectie kan krijgen. Waarschijnlijk komt dat de komende maanden wel terug, maar slechts deels. Ik heb gelukkig wel de gevoelens, waardoor de seks tussen mijn vrouw en mij toch bevredigend is. Waar ik heel blij mee ben, is het feit dat ik niet incontinent ben geworden. Zodra de katheter was verwijderd, ging het gelijk goed. Een heel enkel keertje verlies ik een drupje, bijvoorbeeld met zwaar tillen, maar dat mag geen naam hebben.”

Kippenvelmoment

Natuurlijk waren hij en zijn vrouw ontzettend blij dat het zo goed verlopen is. Een kippenvelmoment volgde toen hij dit aangaf aan het voetbalteam, waarvan hij verzorger is. “Ze waren ontzettend ontdaan en aangeslagen toen ik hen vertelde dat ik prostaatkanker had en een tijd niet kon komen. Bij mijn terugkomst en de mededeling dat nu alles goed is, ging een enorm gejuich op, gevolgd door een applaus. Van jongens van net in de twintig, hè. Ik had tranen in mijn ogen.”

Andere ervaringen

Hans Hogenboom

"Ik voelde me direct in veilige handen"

Maarten Straus

"Zoals ik kies voor de beste bakker, kies ik ook voor de beste zorg"

Leen Witteman

"De Da Vinci-robot is een high tech hoogstandje"

Hans van Oosterhoud

"Dankbaar ben ik voor al deze helden"