Tweehonderd vragen over prostaatkanker online beantwoord door Prof. Bangma

Voor Kanker.nl, het centrale online platform in Nederland met informatie over kanker, beantwoordt Prof. Dr. Chris Bangma vragen over prostaatkanker. De teller staat inmiddels op 200. Chris Bangma is uroloog en werkt in Erasmus MC kanker Instituut, Prostaatcentrum zuidwest Nederland en het Anser prostaatcentrum. De vragen die hij beantwoordt helpen niet alleen de vraagsteller maar dragen ook bij aan het verkrijgen van nieuw inzicht voor de medische staf binnen het Anser prostaatnetwerk.

Nu de grens van 200 vragen over prostaatkanker is bereikt, leek het een mooi moment om Prof. Bangma tien vragen te stellen:

  1. Hoeveel mannen krijgen jaarlijks de diagnose prostaatkanker?
    Jaarlijks krijgen 12.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker.
  2. Waarom bent u begonnen met het beantwoorden van online vragen? Wat is uw drive hierbij?
    Ik wou graag op een onafhankelijke (anonieme) manier waarnemen welke problemen en emoties er spelen bij mannen en hun partners wanneer zij in het zorgpad prostaatkanker zitten. In de spreekkamer heerst een andere verhouding tussen gespreksdeelnemers: daar krijg je namelijk vaak niet te horen wat onduidelijk of beangstigend is. Dat wordt gelukkig vaak door oncologie verpleegkundigen gecompenseerd, maar het blijft toch vaak dat je weinig inzicht hebt in wat er fout kan gaan en wat je fout doet. Het is voor sommige mensen evenwel lastig hun vragen te formuleren, dus heeft internet ook zijn beperkingen.
  3. Worden de vragen voor u ze te zien krijgt gemodereerd?
    Zo ver ik weet haalt de redactie van Kanker.nl voornamelijk de beledigende mail eruit. Iedereen met een account op kanker.nl kan echter vragen stellen, dus het is heel toegankelijk.
  4. Hoe doet u dat met opvolging van berichten? Worden het geen lange threads?
    Neen, ik reageer daar alleen op als er nieuwe vragen geformuleerd worden. Ik waak ervoor de behandeling van hun eigen behandelaars 'over' te nemen, dat wekt alleen maar wantrouwen op naar de eigen dokters.
  5. Beantwoordt u ook weleens vragen off the record?
    Is dit er ook zo eentje?
  6. Wat is de meest voorkomende vraag die u wordt gesteld? Heeft u de vragen ook kunnen rubriceren naar inhoud?
    Het Kanker.nl team heeft de vragen gerubriceerd. Ze lopen nog steeds behoorlijk uiteen, met name in de manier van formulering. Binnenkort is het de bedoeling de meest gestelde vragen te publiceren als een korte handleiding voor patiënten.
  7. Wat is de meest vreemde vraag die u is gesteld?
    Ik denk dat die verwijderd is. De gestelde vragen zijn allemaal heel reëel. Soms begrijp ik de vraag niet helemaal en herformuleer ik deze en tast af of dit hetgeen is wat de vragensteller bedoeld heeft.
  8. Het valt mij op dat veel vragen zeer specifiek zijn, hoeveel tijd bent u kwijt met het formuleren van antwoorden? Moet u soms ook te rade gaan bij collega’s?
    Het kost mij 1 à 2 uur per week. Af en toe ga ik bij de gespecialiseerde androloog, de radiotherapeut, of de oncoloog te rade. Meestal is het mogelijk te adviseren aan een patiënt om zelf die specialist op te zoeken in het eigen team. Daarmee voorkom je verwarring of variatie.
  9. Geven de vragen u inzicht over de manier waarop patiënten kijken naar hun aandoening en behandeling? Kunt u deze informatie gebruiken voor nieuwe patiënten informatie?
    Zoals geschetst hierboven: ja dat gaan we doen. Ik denk dat aan de hand daarvan met name de oncologieverpleegkundigen binnen het Anser prostaatnetwerk weer kritisch naar de beschikbare patiëntinformatie kunnen kijken en deze zo nodig herzien. Heel vaak staat alles er al in, maar is het net een andere manier van formuleren als er onduidelijkheden lijken te zijn ontstaan.
  10. Gaat u nog door met het beantwoorden van vragen op kanker.nl of zoekt u een opvolger?
    Natuurlijk doe je dit niet eindeloos, maar voor nu ga ik er nog even mee door.

Meer weten over de gestelde vragen en de antwoorden van Prof. Bangma? U vindt ze op kanker.nl.