Minister Bruins bezoekt Anser prostaatnetwerk Haaglanden Medisch Centrum

Foto: Minister Bruins en dr. Groenendijk tijdens het bezoek aan het Anser prostaatcentrum in het Haaglanden Medisch Centrum

 

Het is ‘Movember’ en daarom bracht minister Bruins van Medische Zorg en Sport donderdag 14 november een bezoek aan het Anser prostaatnetwerk in HMC Antoniushove in Leidschendam. In Movember staat de zorg voor mannen met prostaatkanker extra in de belangstelling. Minister Bruins werd geïnformeerd over de nieuwste kwaliteitsverbeteringen op het gebied van diagnostiek en behandeling van prostaatkanker, gerealiseerd door het Anser prostaatnetwerk.

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is medeoprichter van het Anser prostaatnetwerk. Binnen dit netwerk bundelen acht ziekenhuizen de krachten om de zorg voor mannen met prostaatkanker te verbeteren.

Deze ziekenhuizen zijn, naast HMC, het LUMC, het Erasmus MC, het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Maasstad Ziekenhuis en het OLVG.

13.000 keer
Elk jaar wordt bij circa 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker gesteld. 2.600 Mannen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van uitgezaaide prostaatkanker. Veel mannen voelen de behoefte om zich in een vroeg stadium te laten testen op de aanwezigheid van prostaatkanker.

Eén diagnose
Binnen het Anser prostaatnetwerk werken de prostaatcentra volgens één en dezelfde diagnose en behandel zorgpad. Hierbij worden de modernste beeldvorming technieken en de meest veilige en patiëntvriendelijkste manier van prostaatbiopsie aangewend. Met behulp van een prostaat-MRI wordt bekeken of het nemen van biopten nodig is. Binnen het Anser netwerk is een veiligere biopsie techniek geïntroduceerd, waarbij minder bijwerkingen optreden.

Da Vinci operatie robot’
Als een prostaatverwijdering nodig is, wordt hiervoor gebruik gemaakt van de ‘Da Vinci operatie robot’. De vier operateurs binnen het Anser netwerk hebben gezamenlijk bij ruim 3.300 robot geassisteerde prostaatoperaties verricht. Operaties vinden plaats in de Anser prostaatoperatie kliniek. Deze is gevestigd in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. Anser past sinds een jaar in 90% van de gevallen de NeuroSafe methode toe, waarbij de zenuwen die de erectie verzorgen worden gespaard. Hierdoor hebben mannen, die een prostaatverwijdering ondergaan, een kleinere kans op impotentie na de operatie.

Prostaatwijzer
Het Anser prostaatnetwerk werkt samen met huisartsen en de Prostaat Kanker Stichting om mannen een juiste risico inschatting op prostaatkanker te geven met behulp van de Prostaatwijzer.

2018
Binnen het Anser prostaatnetwerk werd in 2018 bij ruim 3.300 mannen de diagnose prostaatkanker gesteld. Met 27% van de totale prostaatkankerzorg in Nederland is het Anser Netwerk middels wetenschappelijk onderzoek en innovatie goed in staat de zorg voor patiënten met prostaatkanker verder te optimaliseren. Binnen deze zorg staat de patiënt altijd centraal.