Anser prostaatnetwerk loopt voorop!

Het AD kopt in de Ziekenhuis top100: "Operatienormen: dat moet beter!". Zij concluderen dat een kwart van de ziekenhuizen zo weinig kankeroperaties uitvoeren, dat patiënten elders beter af zijn.

"Elk jaar vergelijkt deze krant de kwaliteit van alle ziekenhuizen met elkaar. Ze worden langs een meetlat van 33 criteria gelegd, waaronder het halen van operatienormen. In de ranglijst van dit jaar tellen de operaties bij blaas- en prostaatkanker mee, juist omdat de verschillen tussen ziekenhuizen hier het grootst zijn. Dat het raadzaam is om naar een ziekenhuis te gaan waar bepaalde ingrepen vaker plaatsvinden, wordt soms pijnlijk duidelijk.

Van de mannen bij wie in 2014 of 2015 in Nederland de prostaat werd verwijderd, had meer dan een kwart daarna last van blijvende incontinentie, bleek uit analyse van het bij zorgverzekeraars bestelde incontinentiemateriaal. In de ziekenhuizen waar jaarlijks meer dan honderd van die ingrepen worden uitgevoerd, was het risico hierop liefst 30 procent kleiner dan in ziekenhuizen die minderingrepen doen"

Een zeer kwalijke zaak wat ons betreft. Binnen het Anser prostaatnetwerk hebben wij mede om deze reden prostaatoperatiekliniek geopend in het Maasstad Ziekenhuis. Op deze plek worden alle prostaatoperaties van de acht ziekenhuizen binnen het netwerk op één plek uitgevoerd. Jaarlijks verrichten onze operateurs zo'n 500 prostaatoperaties met de Da Vinci robot in de Anser prostaatoperatiekliniek vertelt Busstra, uroloog en tevens een van de operateurs. Hiermee blijft Anser ver boven de landelijke norm van minimaal 100 operaties per jaar.

Lees hier het hele artikel