In Anser minder vaak erectie- en continentieproblemen na operatie

Vaak met Neurosafe geopereerd

Prostaatoperaties worden binnen Anser zeer vaak toegepast met de Neurosafe methode. Deze methode is een techniek waarbij tijdens de operatie biopten naar de patholoog worden gestuurd die met de chirurg bekijkt of de zenuwbanen naast de prostaat gespaard kunnen blijven. Dit is van groot belang voor de patiënt. De zenuwbanen bepalen in welke mate een patiënt na operatie incontinentie- en erectieproblemen ervaart.

 

Minder incontinentie en erectieverlies

Bij 272 bevraagde patiënten blijkt dat 92% van hen na één jaar na operatie geen of 1 inlegger per dag hoeft te gebruiken. Bovendien kan er bij tumoren die binnen en buiten de prostaat groeien door toepassing van de Neurosafe methode 17% meer zenuwsparend worden geopereerd ten opzichte van mannen die niet met de Neurosafe methode werden geopereerd. In een groep van 92 patiënten die voorafgaand aan de prostaatverwijdering aangaven een goede erectie te hebben bleek 21% na een jaar een goede erectie te ervaren en 23% middelmatige erecties. Ter vergelijking: in ProZIB, een studie bij patiënten in heel Nederland, rapporteerden patiënten met voorafgaand aan de operatie een goede erectie, na één jaar 7% een erectie die stijf genoeg is voor gemeenschap.

 

Minder recidief

Een volgende belangrijke onderzoeksuitkomst betreft het recidief, het terugkeren van de kanker. Na toepassing van de Neurosafe methode door het Anser operatieteam is bij 776 patiënten met een korte follow-up periode (tot maximaal 21 maanden) een kleinere kans op een tumorrecidief te zien. De vergelijking is gemaakt met een eerder gemonitorde groep van 448 patiënten waarbij de NeuroSafe-methode niet werd toegepast.