8. Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat u voldoende drinkt en voldoende vezelrijke voeding binnenkrijgt. De arts schrijft zakjes poeder voor die helpen de ontlasting soepel te krijgen. Het kan een dag of drie duren voor de ontlasting weer op gang komt. Als dat niet lukt, dan kunt u bij de drogist of apotheek Microlax halen; dit is een soort mini-klysma wat helpt om het onderste gedeelte van de darm te prikkelen en zo de ontlasting op gang te krijgen. Probeer zo min mogelijk te persen bij de ontlasting om schade aan het wondgebied te voorkomen.

De zwelling van penis en scrotum kunnen fors en indrukwekkend zijn. Gelukkig gaat dit altijd weer over na ongeveer zeven tot tien dagen. Dikke benen na het verwijderen van lymfeklieren is zeldzaam. Mocht dit optreden dan wordt dit besproken tijdens de controle afspraken en wordt doorgaans lymfe drainage voorgesteld. Met het nadien dragen van een ondersteunende kous, met doorgaans goed resultaat.

Het is belangrijk dat u de eerste dagen na de operatie standaard vier maal per dag 1.000 mg paracetamol inneemt (twee tabletten van 500 mg). Wanneer u dit netjes verdeeld over de dag inneemt, dus steeds zes uur ertussen, bouwt u een spiegel op in het bloed waardoor de pijnstiller beter helpt. De extra pijnstillers die u op recept mee krijgt bij ontslag, gebruikt u zo nodig erbij, samen met de standaard paracetamol.

Het is normaal dat de eerste dagen na de operatie de urine wat rood gekleurd is. Het is belangrijk om goed te drinken, dan wordt de urine vanzelf wat lichter van kleur.

U kunt voorafgaande aan de operatie al een keer langsgaan bij de bekkenfysiotherapeut om kennis te maken en alvast te horen hoe het behandelplan er uitziet. Wanneer u de katheter heeft, mag u geen bekkenbodem oefeningen doen! Als de katheter verwijderd is, kunt u na ongeveer 3 dagen weer met de oefeningen beginnen.

U kunt, zodra u weer thuis bent, contact opnemen met Medireva om de eerste bestelling te plaatsen. Bestel voor ongeveer één maand vooruit.

U mag in beperkte mate alcohol drinken, vanaf twee weken na de operatie. Let op combinatie met medicijngebruik.