Onderzoek in het LUMC

Binnen het LUMC worden verschillende urologische onderzoeken uitgevoerd. Het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Urologie heeft twee aandachtsgebieden: oncologie en functionele urologie.

 

Oncologie

In het oncologisch onderzoek wordt gezocht naar betere onderzoeksmethoden en behandelingen van nierkanker, blaaskanker en prostaatkanker. De nadruk in het LUMC ligt op onderzoek naar blaaskanker en prostaatkanker.

Binnen het oncologisch onderzoek is er ook aandacht voor de consequenties van de oncologische behandeling. Dit onderzoek wordt voor een belangrijk deel in het laboratorium verricht in samenwerking met andere Europese en Nederlandse centra. Daarnaast wordt er ook klinisch onderzoek gedaan.

 

Functionele urologie

Binnen de functionele urologie is de aandacht vooral gericht op bekkenbodemfunctiestoornissen en postoperatieve incontinentieproblematiek (na bijvoorbeeld radicale prostatectomie). Daarnaast doet de afdeling Urologie basaal anatomisch onderzoek van de bekkenbodem en seksuologisch onderzoek.

 

Meer weten?

U kunt meer lezen over de invloed van ziekte op seksuele functie en relaties op sickandsex.nl. Stichting Sick and Sex, met als voorzitter dr. H.W. Elzevier (uroloog-seksuoloog in het LUMC), is een stichting gericht op toegankelijke gezondheidszorg op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie voor iedereen die geconfronteerd wordt met ziekte.